MIRAKLET I ANDERNA

Oktober 1972. kraschade ett flygplan med det Uruguyanska landslaget i rugby i Anderna. De överlevande var tvungna att klara sig i det hårda snötäckta landskapet genom hemska proportioner; nämligen att bli kannibaler och äta upp sina döda kamrater.

 

Den 13 oktober 1972 kraschade Uruguayan Air Force 571 i bergskedjan Anderna, någonstans i gränslandet mellan Argentina och Chile. Planet var chartrat av ett rugbylag från Uruguay, på väg till Santiago de Chile för en bortamatch. 45 personer befann sig ombord när olyckan inträffade. Tolv av dem dog omedelbart i kraschen. De överlevande befann sig mitt i Anderna utan någon fungerande kontakt med omvärlden. De hade en radio att lyssna på, men ingen fungerade möjlighet att själva skicka radiosignaler. De hade i princip ingen mat. Var utsatta för konstant lavinfara. Och hade inga kläder för att klara de trettio minusgrader som nattemperaturen gick ned till. När de hörde på radion att sökandet avbröts tappade många av dem orken.

72 dagar senare, den 22 december 1972, kunde 16 av personerna räddas efter att tre av dem, Fernando Parrado, Roberto Canessa och Antonio Vizíntin, lyckades med den omänskliga uppgiften att korsa Anderna. De började sin vandring den 12 december. Under de tio dagarna som följde tvingades de ta sig till fots över 20 kilometer. På den vägen klättrade de över 4 800 meter höga berg utan varken utrustning eller syrgas. Efter tre dagar fick Parrado syn på något långt borta som han uppfattade som en dal. En av de tre, Vizíntin, vände tillbaka till det kraschade planet då de tre började få ont om mat.

Fernando Parrado och Roberto Canessa fortsatte sin vandring i flera dagar tills de hittade en flod. De följde den tills att de hittade en lokal bonde. Han kallade på hjälp och under de kommande två dagarna lyckades helikoptrar hitta och undsätta de 16 överlevande. Alla fördes till sjukhus. Det kom senare fram att de hade tvingats tvingats äta sina döda kamrater för att inte svälta ihjäl och flera av de överlevande har senare berättat om sina upplevelser i bokform. Olyckan filmatiserades också i ”Alive” som släpptes 1993.

          

Jag faschinerades av deras historia & tog kontakt med några av dom överlevande,
 Här är mailen jag fick som svar.

HELLO
THANK YOU FOR YOUR KIN EMAIL
BEST REGARDS FROM URUGUAY
ROBERTO CANESSA

 

Hi Stefan, i am coche inciarte from montevideo, uruguay.- Thanks for your e mail and a pleasure to meet you.- Best regards
coche

 

Thank you for your e.mail.-  God saved us in the mountain with his love.- 
 God bless you and your family.
                                 Javier Methol

 

 

stefanbacklund.com